Affärsidéer och dans

Förmågan att komma upp med nya affärsidéer anser jag har stora likheter med talanger som att kunna sjunga & dansa.

Öhhh….. How?

Vi börjar med sången och dansen som är självklarheter för oss alla! Vi accepterar sjunga och dansa är medfödda talanger (nu ännu starkare efter fenomen så som “Idol” och “So you think you can dance”). Det krävs dock hård träning för att uppnå goda resultat – även för den mycket talangfulla. Detta accepterar vi.

Nu till affärsidéerna. I likhet sången och dansen, tror jag att människor föds med varierade förmågor att snappa upp vad som händer i ens omgivning. Låt oss kalla det för ”känselspröt”. Vissa personer är i sin natur mer ”openminded” och nyfikna än andra. Ett fåtal av oss utnyttjar dock denna känselsprötsförmåga i form av att omvandla sina insikter till konkreta lösningar på problem.

Åter igen – i liket med sången och dansen – är jag övertygad om att den ”problemlösande” förmågan behöver utmanas för att utvecklas. You get the point.

Nu till min egen lärdom

Jag är född med en entreprenöriell natur (med snudd till damp och andra sitta-still-svårigheter). Under min tid som ”Luma” (trainee) åt Johan Stael von Holstein övade jag starkt upp min förmågan att kläcka affärsidéer på löpande band. Så här ett år senare märker jag att jag förlorat delar av detta ”flöde”. Därmed har jag bestämt att, från och med NU, aktivt jobbar för att utmana och (nästan framtvinga) kreativiteten. För att den skall fortsätta att ticka upppåt. Likt en dansare.

Avslutningsvis ett tack

Jag var nyligen på ett riktigt bra föredrag med Christian Rudolf från Disruptive.nu (anordnat av seo-forum), där han berättar att Disruptive lägger upp ”gratis affärsidéer” och “andras affärsidéer” på sin blogg. Fritt fram att “sno”. I min värld är det klockrent! Jag tänkte stjäla några tankar, för att sedan ge tillbaks i annan form. I formen av nya affärsidéer.

5 Comments

 • Christian says:

  har du en uppfattning om varför du förlorade den?

 • Judith says:

  Inte förlorade då jag är född med entreprenöriell natur. Den var dock mkt förstärkt under luma-tiden 🙂

 • Brainspiration says:

  Jag håller med till viss del. Jag stämmer in i att dans och musikalitet till stor del är medfödd och så även miljön av entreprenörskap. Men jag kom inte från ett entreprenöriellt hem utan sattes i mitt jobb i en situation där jag tvingades producera kreativa idéer och vande mig slutligen vid att tänka i lösningar och inte i problem. Jag håller med om att det går upp och ner men jag tror även att det går att lära in under livet!

  Bra blogg!

 • Micke says:

  Vi får ses och vara kreativa när jag kommer till sthlm! OK?

  Bra blogg, Juddan!

 • Michael says:

  Kan bara hålla med, jag är värdelös på att sjunga, dansa etc., men att kläcka kommersiella idéer går som en dans (även om alla inte är bra ;)). Snart tackar jag för mig på mitt “dayjob” och kör 100% eget, det ser jag fram emot! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.